Onze mensen in Kenia

Vanuit Nederland werken we in een klein team vrijwilligers voor stichting Elimu. Dit Nederlandse team zet het programma op en onderhoudt de contacten met de donateurs. Het is echter onmogelijk om zaken te doen in Kenia zonder lokale ondersteuning. Je hebt mensen nodig die de situatie kennen en die je ogen en oren zijn voor wat er in Manda gebeurt. Ter plaatse in Kenia zijn er dus ook mensen (vrijwilligers) die ons helpen. Zij helpen ons met het studiebeursprogramma en met de talentontwikkelingen via Comrade Kids.

Het studiebeursprogramma

Het lokale team onderhoudt de contacten met de studenten. Dit lokale team bestaat uit vier personen:

  • Eunice Mwangangi. Zij werkt al heel lang met ons samen. Ooit kon zij haar opleiding tot kleuterleidster volgen met hulp van Elimu. Sindsdien is ze betrokken bij en ambassadeur van de stichting. Zij helpt ons met het contact met de leerlingen en legt aan hen uit wat de voorwaarden zijn voor deelname aan ons programma. Haar verhaal vind je hier.
  • Samuel Kalama was het schoolhoofd van Manda en één van de belangrijkste pijlers in het lokale team in Manda. Hij is helaas overgeplaatst naar een andere school en daarmee is zijn betrokkenheid voor Elimu afgenomen. Hij kijkt nog wel mee en geeft advies.
  • Joyce Mbanga is adjunct schoolhoofd van Manda Primary, ‘onze’ basisschool. Omdat het schoolhoofd overgeplaatst is naar een andere locatie, neemt Joyce nu een belangrijke positie in het Elimu team in.
  • Mary Wamboi Mwangi: zij is de manager van de Manda Polytechnic school. In tegenstelling tot de anderen heeft zij de beschikking over een laptop, wat wel zo handig is voor de uitwisseling van gegevens.

Elk jaar in december gaat het team in gesprek met leerlingen die in aanmerking komen voor een studiebeurs. En gedurende het jaar houdt dit team contact met de leerlingen. Zo was er recent een bijeenkomst met leerlingen om de voortgang te bespreken (zie de foto onderaan dit bericht). We hebben elke maand contact met het team. Dat doen we via videobellen.

Talentontwikkeling via Comrade Kids.

Comrade Kids is een club voor getalenteerde jeugd. Het is een aanvulling op de dagelijkse schoolactiviteiten. In de volksmond noemen ze het ook wel ‘weekendschool’. Justus Mulwa is de oprichter van Comrade Kids en onze contactpersoon ter plaatse. Elke maand hebben we een video meeting met hem en bespreken we de gang van zaken. Meer weten over Justus? Bekijk dan deze pagina.

Bijeenkomst met alle leerlingen over de voortgang. In de rode jurk zien we Eunice en rechts van haar staat Joyce