D-Day in Manda

Op 19 december was er een belangrijke meeting in Manda. In een lokaal van de basisschool kwam ons Keniaanse team samen met leerlingen (en hun ouders) die een studiebeurs vanuit Elimu ontvangen of volgend jaar willen ontvangen. 

Het zwaartepunt van onze stichting ligt altijd in december en januari. Dan is het schooljaar afgelopen en willen we de eindstand opmaken: hoe hebben onze de leerlingen met een studiebeurs het gedaan afgelopen jaar?

Daarnaast kunnen leerlingen zich aanmelden voor een studiebeurs voor het komende jaar. Zo zijn er 80 leerlingen die de Manda basisschool zojuist hebben verlaten en daarmee in aanmerking komen voor een studiebeurs voor secundair onderwijs.

Hoeveel leerlingen door willen leren na secundair onderwijs is nog niet duidelijk. Ook zij moeten zich deze periode aanmelden. Dan kunnen we kijken wie er komend jaar in aanmerking komen voor een studiebeurs.

Op deze dag leggen Rachel, Eunice en Joyce onze regels uit en helpen zij de leerlingen en hun ouders met het invullen van aanvraagformulieren. 

We hebben hier en daar zaken wat concreter gemaakt. Zo moeten de leerlingen nadenken over wat de totale kosten voor hun naderende studiejaar zijn. En aangezien wij maximaal 50% betalen, moeten ze ook nadenken hoe ze de resterende kosten gaan betalen. Ook moeten de leerlingen akkoord gaan dat ze ons op de hoogte houden van hun vorderingen en prestaties en dat ze als wederdienst bereid zijn om community werk te doen.

We zullen zeker keuzes moeten maken. De kosten van studies zijn gestegen en wij hebben ook het aantal studiebeurzen verhoogd. Ons prioriteit ligt bij het secundaire (high school) onderwijs. Die kinderen willen we sowieso steunen. Daarnaast kunnen we dan weer een beperkt aantal studenten richting college of universiteit steunen. Eind januari wordt dat allemaal duidelijk. Dan geven we een nieuwe update!