Kenia | Het land, de mensen, de natuur

Het Land

Kenia is een bijzonder land. Het ligt aan de oostkant van Afrika, aan de Indische Oceaan. In het noorden ligt Ethiopie, in het zuiden Tanzania en aan de westkant liggen Oeganda en Zuid-Soedan. Tot 1963 was Kenia onder Brits bewind, onderdeel van het Britse Gemenebest. Daarna werd Kenia eerst een monarchie maar al snel een republiek.

Kenia is 580.000 km2 groot. Zo’n 14 keer zo groot als Nederland. Het aantal inwoners is 54 miljoen, ongeveer 3 x zoveel als Nederland. Echter, het bruto nationaal product is echter maar 10% van dat van Nederland. Dus per hoofd van de bevolking is slechts 3% te besteden van wat we in Nederland besteden.

Het gemiddelde inkomen in Kenia ligt op zo’n €1.000 per jaar. Binnen het land zijn er grote verschillen. In Zuid-Oost Kenia, waar het dorp Manda ligt is voor veel mensen het inkomen minder dan 1€ per dag. Een groot deel van het leven bestaat dan ook uit het regelen van voedsel voor de komende dagen. Het verschil in rijk en arm zie je ook terug in steden en dorpen.

In de grote steden herken je de dynamiek van westerse landen. Zie het plaatje van hoofdstad Nairobi.

Hoe anders is dit vergelijken met het arme zuiden. Daar staan in de dorpen vooral lemen hutten en leven de mensen meer buiten dan binnen. In Manda zijn bijvoorbeeld slechts enkele huisjes van steen, verder bestaat alles uit lemen hutjes.

Vanuit Elimu-Holland is er een mooie stenen basisschool is gebouwd. Deze vormt nu het centrum van het dorp.

De Mensen

De inwoners van Kenia vertegenwoordigen verschillende traditionele stammen als Kikuyu (22%), Luhya(14%) en anderen. Tegenwoorig wonen er meer dan 70 stammen in Kenia. De wat meer bekende Masai vormen slechts een klein percentage, maar leven nog in lijn met de tradities van lang geleden.

In Kenia is respect heel belangrijk. Mensen groeten en eten met hun rechterhand en als u iets aanreikt, is het ook niet netjes om dit met links te doen. Daarnaast zijn Kenianen vrij direct en bewegen ze zich vaak in grote groepen. Ze zijn echter altijd vriendelijk en zo’n ontmoeting kan heel gezellig zijn

Kenianen zijn trotse mensen. Vooral de vrouwen lopen trotse en statig rond. Zoals wel meer in Afrika werken de vrouwen ook erg hard. Verantwoordelijk voor kinderen, huishouden en vaak ook werken op het land. Hun kleding is prachtig en kleurrijk. I

De Natuur

De natuur in Kenia is nergens mee te vergelijken. Schittterend. De uitgestrekte steppes, het Victoriameer. Maar ook de bergen: Mount Kenya en Kilimanjaro (net over de grens in Tanzania) zijn de twee hoogste bergen van Afrika. En dan natuurlijk het dierenrijk met veel groot wild en de grote trek van de gnoes en de zebra’s. Fantastisch allemaal. Kenia heeft zoveel te bieden.

In oktober willen we Kenia weer bezoeken. We proberen dan in een periode van ruim een week, zowel ons project te bezoeken als ook van de pracht van het land te genieten. Ga je mee naar dit prachtige land?