Opstanden in Kenia

Deze dagen is Kenia in het nieuws in verband rellen in diverse steden. Het betreft hier opstanden door de bevolking vanwege stijgende kosten voor levensonderhoud en dreigende belastingverhogingen.

We hebben even contact gehad met Justus Mulwa (van Comrade Kids) en e.e.a. geverifieerd. Het blijkt dat de opstanden vooral plaats vinden in de grote steden zoals Nairobi, Mombassa, Kisumu en Kisii. In de buurt van Manda is er niets van de onrusten te merken.

Justus legt uit dat de zorgen overigens wel groot zijn bij de lokale bevolking. Een liter benzine is bijvoorbeeld van 100 naar bijna 200 Keniaanse shilling gestegen in ongeveer een jaar. En een zak maismail van 2 kilo is van 100 shilling naar boven de 230 shilling gegaan. Kortom,  de prijsstijgingen zijn flink forser dan in Nederland.

Voor de armste bevolking van Kenia (en in die omgeving ligt ons dorpje Manda) is dit natuurlijk een groot probleem. Het is voor velen al een dagelijkse uitdaging om aan voedsel te komen, en die uitdaging wordt dus nog groter.

Gelukkig zijn de mensen in Kenia taai en komen ze ook dit weer teboven. Zoals Justus het zegt: “When times become tough, we become tougher”