Spannend

De afgelopen week hebben we twee keer via WhatsApp een videochat met Justus gehad.

Het contact met Justus was de laatste weken niet goed en we konden er niet achter komen hoe dat kwam. We hadden weinig informatie over de voortgang van het kippenproject en we ontvingen geen financiële updates meer. Die hebben we nu ontvangen.

Het Studiefonds loopt goed. We hebben een goed overzicht van de studenten die een beurs krijgen en de resultaten die zij boeken. We hebben nog geen goed zicht op de activiteiten die Justus met de studenten organiseert om kleine projectjes uit te voeren ten behoeve van de gemeenschap. Een ander minpunt is dat de studenten op de polytechnische school geen beurs hebben gekregen, dat willen we recht zetten.

De IT-shop loopt goed: de opbrengsten voor het kopiëren, printen en lamineren van documenten is ver boven de verwachtingen. Fotografie en computercursussen lopen redelijk goed. Over het hele jaar is een winst geboekt van bijna € 1.000 (23% van de omzet).

Onze vermoedens rond het kippenproject blijken te kloppen. Het project komt moeizaam van de grond. De deelnemende bewoners zijn niet serieus genoeg met het project bezig of hebben geen geld om een kippenren te bouwen. Justus heeft er moeite mee om dit toe te geven. Het staat er alleen voor, wij denken dat hij het moeilijk vindt om alle problemen in zijn eentje te moeten oplossen.

We willen heel graag dat Justus doorgaat met deze drie projecten, dat is in het belang van de kinderen van Manda! We zijn wel kritisch ten aanzien van het kippenproject. We hebben Justus gevraagd (opgedragen) contact op te nemen met George Baya, een van de managers van Kidscare, een (Nederlands-Keniaans) project dat in de buurt van Manda wordt uitgevoerd. George is economisch geschoold en bereid Justus te helpen als sparringpartner. We hebben gevraagd om voor 1 januari een uitgebreide evaluatie over 2017 te sturen en voorstellen hoe verder te gaan in 2018.

We hebben er vertrouwen dat Justus met hulp van George verder kan. Binnenkort meer informatie.