mei 2013 – Geslaagd!

Mijn verjaardag op 11 mei jl was heel bijzonder. Het is heel apart om op je verjaardag in Kenia te worden toegezongen, maar bijzonder als honderden Kenianen ‘happy birthday’ voor je zingen. Dat vond plaats tijdens de Final Celebration die werd georganiseerd door Teachers4Teachers. Dit is een organisatie die sinds 2003 in Kenia uitwisselingen organiseert tussen leraren uit Nederland en Kenia en waarvoor ik werkzaam ben.

Tijdens de Final Celebration kwam ik Munuve tegen. Hij zocht mij hier, want hij wist dat ik vandaag hier zou zijn. Munuve is een van de eerste leerlingen van Manda die met behulp van een studiebeurs van Elimu Holland mocht doorstuderen. Hij komt uit een heel arm gezin, waar geen geld is voor onderwijs. Zijn moeder was door haar man verlaten en werd in het dorp met de nek aangekeken. Dank zij onze studiebeurs heeft Munuve drie jaar geleden een diploma kunnen behalen op de secundary school. Daarna heeft hij mij gevraagd om hem te helpen om teacher te worden. Ook dat hebben we gedaan. Nu kwam hij me trots vertellen dat hij in december 2012 zijn diploma heeft gehaald en dus onderwijzer is. Zijn moeder loopt nu weer als een trotse vrouw door het dorp: haar zoon is onderwijzer!

Munuve heeft inmiddels een baantje op een school in Ramisi. Hij is een soort onderwijsassistent en verdient nog niet zo veel. Hij wil heel graag op de Manda school gaan werken, maar daar is nog geen vacature en de ouders hebben sowieso geen geld om hem te betalen. Hij moet geduld hebben. Munuve is voor mij het bewijs dat onderwijs helpt om de jeugd een perspectief te bieden en een duurzame ontwikkeling in gang te zetten. Hij vormt samen met zijn leeftijdsgenoten de toekomst van Manda.

Ik zou graag ons studiebeurzen project nog een paar jaar voortzetten. Ik hoop dat velen van jullie ons daarbij willen blijven ondersteunen.