Studiebeurzen hebben effect!

Toen wij in 2001 begonnen met het sponsoren van de school in Manda, hadden we geen idee wat we daarmee ooit zouden kunnen bereiken en of we met onze hulp het verschil zouden kunnen maken voor de kinderen van Manda. We bouwden een nieuwe school, een watertank en een technische school, maar bied je de kinderen daarmee uitzicht op een betere toekomst?

Toen de nieuwe school klaar was gingen we voor het eerst echt in gesprek met de leraren van de school en we vroegen: “Wat hebben jullie nodig om de kinderen kansen te bieden op een betere toekomst?” Kleuterleidster Eunice wist het wel: ze vroeg om een studiebeurs, niet alleen voor haarzelf, maar ook voor de leerlingen. Een heel goed idee, dat was de start van ons studieproject. Sinds 2006 krijgen alle kinderen van Manda die dat willen en kunnen doorstuderen een studiebeurs van onze stichting.

We zijn nu bijna 20 jaar verder en we hebben aan ruim 700 leerlingen één of meer jaren een studiebeurs verstrekt. Dat is op zichzelf een enorme prestatie, maar helaas hadden we geen zicht op het effect van onze hulp. Hoeveel leerlingen maken de school af, hoeveel krijgen daarna een baan, hoeveel leerlingen hebben de school voortijdig verlaten en waarom?

Het was onmogelijk om de leerlingen op afstand vanuit Nederland te kunnen volgen. Daar is sinds dit jaar verandering in gekomen. We hebben een team van drie geweldige vrouwen in Kenia die ons helpen bij de uitvoering van dit project. Zij zijn onze ogen en oren in Kenia geworden: Eunice, de kleuterleidster waarmee we sinds 2006 contact hebben gehouden; Joyce het hoofd van de school in Manda en Rachel.

Rachel is werkt sinds mei 2023 voor onze Stichting. Zij zorgt voor de registratie van de studenten die deelnemen aan ons project en houdt toezicht op hun studievorderingen en resultaten. Dit jaar heeft zij in beeld gebracht welke leerlingen aan het eind van 2023 met hun studie zijn gestopt en wat de reden is dat zij de school hebben verlaten. Hieronder een overzicht.

In 2023 zaten 159 leerlingen in ons project, aan het eind van het jaar verlieten 63 leerlingen de school:
• 15 leerlingen gingen van school zonder diploma, maar vonden wel werk
• 3 leerlingen behaalden een diploma en vonden werk
• 21 leerlingen behaalden een certificaat (technisch onderwijs) en vonden werk
• 20 leerlingen verlieten de school omdat zij geen geld hadden om verder te leren
• Van 4 leerlingen is niet bekend waarom ze de school verlieten en waar zij zijn gebleven
Deze gegevens tonen dat 39 van de 63 schoolverlaters werk hebben gevonden: 62%.
Wij vinden dit een mooi resultaat!