Manda Village

Als je naar Kenia gaat en je vliegt op Mombassa, dan duurt het even voordat je de stad uit bent. Via de ferry rijd je naar het zuiden richting Tanzania. Na een uur of twee kom je bij Lungalunga, een groot dorp vlak bij de Tanzaniaanse grens. Vlak daarvoor kan je rechtsaf slaan over een onverharde weg en kom je bij Manda.

Manda is een dorpje dat bestaat uit een groot, groen gebied met hier en daar een hut of lemen huis. Rondom elke huis is een shamba, een stukje grond waarop de mensen hun dagelijks voedsel verbouwen: mais, cassave, bonen en spinazie. De shamba is tussen 100 en 200 m2. Het dorp telt ongeveer 1000 inwoners en aan het hoofd van het dorp staat de Chief, een soort politiechef die de veiligheid bewaakt. Hij is de vertegenwoordiger van de wet.

Centraal in het dorp staat de school. Dat is de basisschool (Manda Primary noemen ze de school daar) gebouwd door Elimu, met daarnaast een groot speelveld voor de kinderen. Toen we voor het eerst in Manda kwamen, telde de school 200 leerlingen, waarvan 20 kleuters. Onderwijs was niet gratis. Dat is de reden dat Elimu Holland is ontstaan. Om onderwijs voor alle kinderen van Manda mogelijk te maken. Nu, anno 2023, staat er al jarenlang een mooie stenen basisschool, kunnen alle kinderen van Manda naar kleuter en basisonderwijs, en steunen we ook secundair en universitair/beroepsonderwijs.

We hebben Comrade Kids gevraagd een korte documentaire te maken over Manda, om een goede indruk te krijgen van het dagelijks leven in het dorp. Hieronder is deze documentaire te zien (klik op “watch on youtube voor Nederlandstalige ondertitels)